Названо сільгосппродукцію, на експорті якої Україна заробила найбільше

28 грудня 2022, 08:00 5528

Експортна виручка від продукції агропромислового комплексу за підсумками 2022 р. становитиме близько $23,3 млрд, що на 16% менше аналогічного показника минулого року.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, на початку 2022 р. на тлі потенційного нападу росії на Україну експортні відвантаження були суттєво збільшені, що і дозволило уникнути ще вагомішого розриву в річних показниках. Так, у січні 2022 р. показник експортної виручки вдвічі перевищив показник січня 2021 р.

«Найбільше зменшення надходження експортної виручки спостерігалося на початку війни — в березні та квітні 2022 р. з поступовим зростанням до кінця року відповідно до темпів налагодження роботи альтернативних маршрутів та початку роботи зернового коридору», — уточнюють аналітики.

Топ-5 позицій найбільшої експортної виручки в 2022 р. становлять традиційні для України експортні продукти: кукурудза, олія соняшникова, пшениця, ріпак та насіння соняшнику. Виняток — лише насіння соняшнику, котре раніше перероблялося на території України. З початком війни переробка скоротилася через тимчасове блокування морських шляхів, що і призвело до експорту безпосередньо сировини, зазначають в УКАБ.

«Продукція АПК вже давно займає значну частку в експортній виручці, й у поточних умовах вона продовжує збільшуватися. Так, в листопаді 2022 р. ця частка становила 68%. Основна причина такого зростання — це, з одного боку, значна зацікавленість світового товариства в українській агропродукції, а з іншого — більш ніж достатня її кількість в Україні, що значно перевищує внутрішні потреби», — підсумували в асоціації.