Названо дату голосування Європарламентом питання безмитної торгівлі з Україною

18 квітня 2024, 09:25 862

Європейський парламент під час пленарних засідань 22-25 квітня планує провести остаточне голосування щодо продовження лібералізації торгівлі з Україною.

Про це говориться у повідомленні Європарламенту.

Згідно з порядком денним сесії ЄП, розгляд питання щодо продовження безмитної торгівлі з Україною запланований на 23 квітня 2024 року. 

Зазначається, що 20 березня парламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо продовження заходів лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни росії. 

«Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року... Комісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, якщо виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт», — говориться у повідомленні. 

Постанова також передбачає екстрене гальмування особливо чутливої ​​сільськогосподарської продукції, а саме птиці, яєць і цукру, до якої євродепутати додали овес, кукурудзу, крупи та мед. Єврокомісія буде зобов'язана протягом 14 днів вжити заходів, якщо відбудеться сплеск українського імпорту пшениці. Базовим періодом для запуску екстреного гальма будуть 2022 і 2023 роки, тобто якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги цих двох років, тарифи будуть знову введені.