Настрої українського бізнесу покращуються другий місяць поспіль

02 травня 2024, 19:00 874

Український бізнес у квітні другий місяць поспіль позитивно оцінює поточні результати своєї діяльності, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни.

Про це свідчить Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який у квітні 2024 року зріс до 52,3 з 52,0 у березні, говориться у повідомленні Національного банку України.

«Оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, сезонне пожвавлення бізнесу та збільшення внутрішнього попиту, а також уповільнення темпів інфляції сприяли позитивним настроям респондентів усіх секторів у найближчій перспективі. Водночас стримуючими чинниками залишаються пошкодження енергетичних об’єктів, збільшення витрат на логістику й оплату праці та брак кваліфікованих кадрів», — пояснюють у НБУ. 

Так, підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування щодо економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури, збільшення внутрішнього попиту та сприятливі погодні умови: секторальний індекс у квітні становив 53,4 порівняно з 53,5 у березні. 

Бізнес сфери послуг поліпшив очікування щодо своїх економічних перспектив завдяки сезонному пожвавленню споживчого попиту, розширенню морського коридору та сповільненню темпів інфляції: секторальний індекс зріс до 53,1 у квітні з 50,6 у березні. 

Підприємства торгівлі дещо послабили позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, враховуючи негативний вплив від збільшення логістичних витрат через блокування західного кордону: секторальний індекс у квітні становив 51,8 (у березні був 55,1). 

У промисловості зберігаються позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу завдяки налагодженню логістичних ланцюгів, сталому споживчому попиту та сповільненню інфляції: секторальний індекс у квітні становив 51,7 (у березні — 51,0). 

Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Незначне збільшення загальної кількості працівників очікували опитані представники сфери будівництва, водночас респонденти сфери торгівлі погіршили свої оцінки та разом з іншими секторами прогнозували незначне скорочення персоналу.