Набули чинності зміни до законодавства про насінництво

16 червня 2023, 13:52 1351

Зміни до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал» набули чинності 10 червня 2023 року.

Про це говориться у повідомленні Насіннєвої асоціації України у Facebook.

Основні нововведення стосовно реєстрації та прав на сорти: 

  1. Сорти, зареєстровані в США та ЄС, будуть включатися до реєстру без 2 років офіційних випробувань (на основі інформації від заявника).
  2. Тепер компанії можуть подати заявку як селекціонер, без авторських угод.
  3. В реалії України повертається термін «підтримувач».
  4. Офіційні випробування тепер будуть можливі не тільки за звичайною процедурою в одному експертному закладі. Передбачені нові можливості (перенесення результатів, випробування під офіційним наглядом).
  5. Результати випробувань будуть відкриті для громадськості та публікуватимуться для всіх сортів знеособлено (анонімно).
  6. Реалізація сортів овочевих, які ще не внесені до реєстру, буде можлива за дозволом міністерства.
  7. Реєстрація батьківських компонентів тепер не є обов’язковою (це удвічі зменшить витрати на підтримку).
  8. Процедурні зміни в процесі подання заявки та реєстрації сортів, які зроблять процедуру легшою, швидшою та ближчою до ЄС.

Законодавчі зміни стосовно насіння передбачають що:

  1. Акт польового оцінювання, виданий аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить свою діяльність як незалежний експерт, є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння та/або садивного матеріалу.
  2. Імпорт, сертифікація та інші дії щодо батьківських компонентів для виробничих цілей тепер можливі на основі Реєстру патентів.
  3. Компанії можуть самостійно проводити випробування для сертифікатів якості, якщо вони мають авторизовану лабораторію.
  4. Приватні органи сертифікації можуть проводити ґрунт-контроль для сертифікації  насіння категорії СН (лише для України, не для експорту).
  5. Тепер можливий імпорт для селекційних та дослідницьких цілей сортів, які не зареєстровані в Україні, але включені до Переліку ОЕСР.
  6. Внесено термін «фальсифіковане насіння» та зміни за порушення законодавства.