Думка: Україну врятує виробництво міндобрив без використання газу

23 січня 2019, 08:00 2277

Проблема з мінеральними добривами в Україні має макроекономічний характер, тому розв’язати її точковими заходами, такими як боротьба митниці з реекспортом з Россії, неможливо.

Про це заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, пише Opinion

«Україна тривалий час була одним із найбільших виробників, який входив до десятки експортерів азотних добрив. Проблема виникла тоді, коли почалися складнощі з ціною російського газу, до яких додалися політичні аспекти. У структурі собівартості азотних добрив до 60-70% — вартість природного газу», — пояснив він.

Коваль підкреслив, що з введенням обмежень на митниці ситуація тільки загострилася.

«Хоч, можливо, це комусь видасться непатріотичним, але я скажу, що якби ми сьогодні мали нормально сформований вільний ринок імпортних мінеральних добрив, це дало б змогу аграріям почуватися впевненіше напередодні посівної. А ще краще було б, якби ми були забезпечені українськими добривами, але в нас складаються дуже непрості стосунки з нашими хіміками: в окремі місяці вироблені в Україні міндобрива на внутрішньому ринку були вдвічі дорожчими, ніж ті, які йшли на експорт», — зазначив він.

Коваль також додав, що Україна має варіанти розв'язання проблеми.

«Є інше джерело, можна синтезувати газ із бурого вугілля, як це робить Китай, котрий сьогодні стає одним із найбільших виробників азотних міндобрив. Діють схожі програми і в Північній Кореї. Україна не просто має поклади такого вугілля — у західних областях, на Кіровоградщині уже навіть розроблено відповідні бізнес-проекти. А Китай навіть давав нам кредити за досить прийнятною ціною, щоб розгорнути цілу програму з виробництва газу спеціально для виробництва добрив», — розповів Коваль.

Він підкреслив, що проблема комплексна, але системно її так і не почали розв'язувати, а аграрії продовжують від цього страждати.