Квотування імпорту міндобрив: аграрії не хочуть такої «допомоги» (оновлено 17:20)

21 травня 2020, 13:22 2527

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України планує запровадити квоти на імпорт мінеральних добрив.

Інформацію на своїй сторінці у Facebook підтвердив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка. 

«Втручання в ринок добрив буде мінімальним. Так, аби не нашкодити споживачам… Для того, щоб зберегти диверсифікацію і передбачуваність імпорту… Запропоновані квоти насправді будуть близькими до фактичного імпорту, який ми маємо зараз», — зазначає він. 

Разом із тим у асоціації «Спілка виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії і агротехнологій» висловлюють занепокоєння і вважають, що квотування фізичних обсягів ввезення мінеральних добрив призведе до монополізації та погіршення умов роботи на ринку мінеральних добрив. 

«На практиці квотування фізичних обсягів ввезення мінеральних добрив незалежно від країни походження означає, що українські виробники мінеральних добрив отримають гарантований ринок збуту своєї продукції в Україні шляхом штучного обмеження присутності інших гравців на цьому ринку. Таким чином, буде втрачено економічні стимули до покращення умов постачання мінеральних добрив українським споживачам», — йдеться у зверненні, пише БІЗНЕС.

Згідно з повідомленням асоціації, введення квотування імпорту мінеральних добрив може призвести до наступних наслідків:

- монополізація і погіршення умов роботи на ринку мінеральних добрив;
- погіршення якості обслуговування постачальниками добрив потреб аграрних підприємств України;
- неринкове регулювання рівня цін на мінеральні добрива;
- можливість виникнення локального дефіциту добрив;
- зростання рівня корупції. 

«Національне виробництво мінеральних добрив є необхідною складовою економічної та національної безпеки України. Українська держава повинна надавати підтримку і сприяти розвитку української хімічної промисловості. Але методи державної підтримки повинні бути ринковими і не шкодити рівню конкуренції. Наразі реальну конкуренцію у постачанні добрив українським споживачам можуть скласти лише зовнішні виробники мінеральних добрив. Конкуренція між національним виробниками по ряду товарних позицій — відсутня», — йдеться у повідомленні.

Олег Нів'євський з Київської школи економіки теж вважає, що запровадження квот буде «вкрай поганим рішенням».

«Це вже не жарт з точки зору сигналів нашим торговельним партнерам. Спочатку були розмови про обмеження експорту зернових, зараз вже обмеження імпорту міндобрив. Ми перетворюємося із прогнозованого торговельного партнера у непрогнозованого, і це тільки шкодить всій країні», — додає він.

(Оновлення 17:20)

Як заявив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон на своїй сторінці у Facebook, засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі стосовно можливого квотування імпорту добрив перенесли з 22 травня на наступний тиждень.

«Тарас Качка (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України — Ред.) запевнив, що найближчим часом буде проведено більш широке обговорення з представниками аграрних асоціацій та представниками хімічної галузі вказаної ініціативи, де будуть представлені обсяги квот, механізм їх розподілу та можливо варіант забезпечення конкурентного ціноутворення на ринку добрив», — розповів він.