Кукурудза займає майже половину загального експорту органічної продукції

30 січня 2024, 13:20 857

На противагу ярим зерновим культурам експорт органічної кукурудзи до ЄС зростає. Це пов’язано з тим, що виростити кукурудзу за органічною технологією з нормальною урожайністю європейському фермеру складно. Тож Європа завжди імпортувала її зі США та України.

Про це розповів провідний фахівець із сертифікації «Органік Стандарт» Василь Шукалович під час вебінару «Зелені Агро Рішення. Органічна сертифікація: вимоги європейського та українського законодавства». 

«У загальному експорті органічної продукції з України 37-45% займає кукурудза. На ринках ЄС є попит на неї, оскільки логістика з Південної та Північної Америки затратна і проблематична», — зазначає експерт.

За словами Василя Шукаловича, найбільше імпортують українську органічну кукурудзу такі країни ЄС як Нідерланди, Литва та Німеччина. 

«Здебільшого українська кукурудза потрапляє на європейських ринок через нідерландських трейдерів. Це дещо спрощує українським виробникам доступ на ринок порівняно з тим, якби вони самі на нього виходили. Але вони втрачають певну маржу на такому посередництві», — пояснює Василь Шукалович. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua