Качка: Ціль зменшення використання ЗЗР на 50% не є адекватною

11 жовтня 2020, 08:00 3508

Один із головних маркерів European Green Deal, що безпосередньо впливає на сільське господарство та виробництво харчових продуктів, — перегляд стратегії «від ферми до виделки».

Про це у ході онлайн-заходу «Як вплине Європейський зелений курс на агросектор України» зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України — торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, ЄС ставить за нову ціль збільшення виробництва органічної продукції та зниження використання хімічних пестицидів на 50% до 2030 р.

«N.B.!» Зелена «виделка». Чи готова Україна підтримати нову аграрну політику ЄС

«Це ініціативи, які безпосередньо впливають на торгівлю, адже несуть ризик встановлення різного роду бар'єрів для експорту товарів на ринок ЄС. У даному випадку нам важливо вести діалог щонайменше по двох треках. Перший — перемовини з DG SANTE щодо безпечності харчових продуктів. Завдяки активному лобіюванню українське законодавство у сфері безпечності харчових продуктів практично вийшло на рівень повної відповідності вимогам ЄС. Нам лишилося прийняти останні законопроєкти, які вже підготовлені до другого читання. І доки ЄС ще не сформулював чіткі правила щодо «озеленення» цього сегменту, потрібно домовитися, щоб специфіка України була врахована«, — констатує Тарас Качка.

Другий трек, за його словами, — використання агрохімії.

«В рамках Green Deal ЄС декларує зменшення пестицидного навантаження наполовину. На мій погляд, для України така ціль не є адекватною. Середній рівень використання хімічних засобів захисту рослин на українських полях у кілька разів нижчий, ніж у ЄС», — переконаний чиновник.

За його словами, Україна повинна говорити з ЄС про свої конкурентні переваги, рекламувати себе.

«Якщо агросектор уже зараз економніше використовує пестициди та добрива, то потрібно обґрунтувати цей факт і використовувати його як конкурентну перевагу в подальших перемовинах. Нам не потрібно декларувати, що Україна на 50% скоротить внесення хімічних ЗЗР слідом за ЄС. Можливо, після встановлення обмежень ми якраз вийдемо на їхній рівень чи навіть матимемо потенціал до збільшення. При цьому ефективність сільського господарства збережеться, а наш імідж навіть покращиться», — додає Тарас Качка.

«N.B.!» Тарас Качка про Green Deal. Україна повинна говорити з ЄС про конкурентні переваги

На його переконання, друга конкурентна перевага в тому, що Україна розігналася з органічним виробництвом.

«Особливо з товарами, які йдуть на виробництво кормів для тварин. Зараз українська органічна кукурудза знаходиться в ланцюгу виробництва органічного м'яса та молока. Про це також не потрібно мовчати, поки ми маємо можливість діалогу», — каже він.