Качка: На вирішення проблем із ЄС піде весь 2024 рік

12 лютого 2024, 13:55 1315

Криза українського зерна у Європейському Союзі 2023 року чудово показала, наскільки крихким виявився складний механізм юридично обов'язкових на сотні статей угод про вільну торгівлю.

Про це заявив заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка в інтерв’ю «Європейській правді».

«Ми десятки років працювали над Угодою про асоціацію, її впровадженням, мали багато суперечок, аж раптом якийсь національний уряд каже: я просто ігнорую все це і запроваджую свою заборону. І виникає запитання до самого Європейського Союзу, до його здатності вести спільну торговельну політику», — зазначив він. 

Тарас Качка вважає, що пошук винуватого зараз не головне.

«Звичайно, можна спочатку трошки посваритися для того, щоб випустити пару, щоб чітко артикулювати свої національні інтереси. Але після цього треба змінювати тон», — упевнений він. 

Торговий представник нагадав, що нещодавній візит прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска дещо сприяв примиренню, але було визнання того, що у нас є спільна проблема, яку необхідно конструктивно вирішувати.

«І це не означає, що ми її вирішимо за кілька годин. На це піде цілий 2024 рік», — прогнозує він. 

Тарас Качка пояснив, що тепер ЄС намагається встановити запобіжники, за яких умов можливе оперативне обмеження українського імпорту.

«Тому ми будемо дебатувати з Європарламентом про те, що ці запобіжники мають бути прописані більш акуратно. Зрозуміло, що зараз, коли це така болюча тема всередині ЄС, будуть голоси щодо того, що Євросоюзу, навпаки, потрібно встановити ще жорсткіші запобіжники для української продукції. Ця дискусія є неуникною», — вважає фахівець.

Він висловив впевненість, що після дебатів у Європарламенті та між державами-членами ЄС Україна одержить підтримку більшості голосів у Європарламенті та більшості голосів держав-членів Євросоюзу.

«Але якщо ці дебати неуникні, то їх варто сприймати як гарний привід пояснити, що наші фермери — в такій самій біді, як і польські. І що нам треба шукати вихід не в площині заборон дозволів, а в площині спільного бачення майбутнього», — додав Тарас Качка.