До Державного аграрного реєстру приєдналися 50 ОТГ

11 січня 2021, 10:21 1945

Пілотне функціонування аграрного реєстру вже охоплює понад 50 об'єднаних територіальних громад по всій Україні.

Як говориться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, функціонування реєстру стало можливе завдяки ухваленню закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (№3295).

Як зазначається, Державний аграрний реєстр забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу. Такий інструмент збільшить кількість отримувачів держпідтримки, спростить взаємодію між державою та сільгоспвиробником, запровадить програми таргетованої державної підтримки з можливістю виконання усіх процесів через електронні інструменти.

Цей документ також удосконалює державну підтримку та визначає пріоритети на наступні роки.

«Йдеться про підтримку тваринництва, включаючи нішеві сфери — вівчарство, козівництво, аквакультуру, підтримку органічного виробництва, садівництва, овочівництва, ягідництва, зрошення, відновлення дренажу та ін. Ці напрямки націлені на створення нових робочих місць, збільшення доданої вартості у сільському господарстві, збільшення кількості фермерських та інших дрібних господарств в аграрній галузі та наповнення місцевих бюджетів», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що важливим у забезпеченні прогнозованості держпідтримки є збереження її основних напрямів.

«Програми, які діяли у 2020 році є середньо- та довгостроковими, і діятимуть у 2021 році — це здешевлення кредитів, компенсація вартості с/г техніки та обладнання, підтримка розвитку фермерських господарств, садівництва, виноградарства та хмелярства, тваринництва та переробки с/г продукції. Зокрема, перезавантаження державної підтримки дозволило сплатити аграріям закладені на 2020 рік 4 млрд грн у повному обсязі», — додали у міністерстві.