Дослідження: Понад 50% людей помирають від неправильного харчування

11 квітня 2019, 17:41 2383

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику.

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Що не так з харчуванням? Занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. Також люди споживають дуже мало горіхів, насіння, свіжих овочів, омега-3 жирних кислот та клітковини. Уявіть, що кожна п'ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу», — написала вона.

За її словами, дослідження показують, що вплив окремих дієтичних факторів змінюється в різних країнах. Але саме надмірне споживання солі та недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні — спричиняють понад 50% смертей, які пов'язані з харчуванням. Інша частина пов'язана з високим рівнем споживанням червоного м'яса та процесованих м'ясних продуктів.

«Окрім смертності, неправильне харчування впливає на показник DALY (Disability-Adjusted Life Year). Це кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті. Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя — це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу», — додала Супрун.

Вона зазначила, що людям радять споживати щонайменше 200-300 грамів фруктів на день. Натомість більшість виконує лише третину норми — 94 грами. Якщо уявити — це дуже невеличке яблуко.

«Денна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 грамів, але «нормою» для багатьох є 29 грамів на день. Ми маємо споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба, а їмо менше одного. Солі варто споживати не більше 3 тис. мг на день, краще ще менше. Але ця норма зазвичай перебільшується у 2 рази», — уточнила Супрун.

Норма насіння і горішків, за даними в.о. міністра, на день дорівнює 16-25 грамів. Натомість багато людей їдять всього 3 грами — це половина волоського горіха.

«290-430 грамів на день ми маємо їсти овочів. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їдять близько 190 грамів — це як три невеликі морквини. Додайте до цього безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газовані, солодкі напої, солодощі, регулярні малопоживні перекуси та переїдання. Як наслідок — у 2017 році 11 мільйонів, або 22% всіх смертей серед дорослих пов'язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вищеперелічених продуктів. Причинами смертей стали серцево-судинні хвороби, рак і діабет. Для порівняння: у 2017 році через високий тиск померло 10,4 мільйона людей, а через куріння — 8 мільйонів», — констатувала Супрун.

Вона підкреслила, що ці результати свідчать, що люди мають звертати набагато більше уваги до харчування, аніж звикли.

Щоб покращити свій раціон, слід зменшити споживання солі, обирати цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону, їсти більше овочів та фруктів, не їсти багато цукру (середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів), контролювати розмір порції.