Єврокомісія визнала систему сертифікації насіння України. Тепер справа за Європарламентом

09 квітня 2020, 14:29 2486

Європейська Комісія ухвалила рішення про направлення до Європарламенту пропозиції щодо визнання системи сертифікації насіння в Україні еквівалентною вимогам ЄС.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, рішення від 7 квітня 2020 року було опубліковано на офіційному сайті Європейської Комісії (Proposal for a Decision of the European Parliament and of the council).

«В даному документі вказано, що за результатами проведення Єврокомісією експертизи законодавства, в Україні діють норми, що забезпечують той самий рівень і порядок експертизи насіння, ідентифікації, його маркування та контролю, як і в ЄС», — пояснили експерти.

В рішенні зазначається наступне:

1) доцільність визнання українського насіння і дозвіл на обіг на території ЄС;

2) стимулювання торгівлі насінням між Україною та ЄС;

3) через інвестування європейських насіннєвих компаній у вирощування насіння в Україні диверсифікуються виробничі потужності по всій Європі, що зменшить ризики виробництва в одній кліматичній зоні;

4) визнання еквівалентною системи сертифікації сприятиме підтримці постійного постачання високоякісного насіння до ЄС.

«Питання визнання системи сертифікації насіння неодноразово піднімалося під час зустрічей уряду, Мінекономіки, МЗС, насіннєвого бізнесу і асоціацій з представниками Європейського союзу, та зазначалось про позитивні результати, які були підтверджені аудитом ЄК, про що і йдеться в рішенні. Це результат хорошої роботи українського політикуму задля допомоги українському бізнесу і відкриття нових ринків.

Звичайно, далі це рішення повинен підтримати Європейський парламент, і тут в тісній співпраці з Мінекономіки бізнес буде далі працювати, аби пришвидшити прийняття цього рішення», — зазначив координатор комітетів УКАБ Олег Нестеров.