Експорт зерновим коридором зростає, але залишається критично низьким

13 червня 2023, 14:50 944

Українські експортери за 45-й тиждень роботи зернового коридору (5-11 червня) через морські порти Одеської області відправили 651 тис. т агропромислової продукції, що на 65% більше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила 13 одиниць, що на 6 одиниць більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її», — говориться у повідомленні. 

Експерти підкреслили, що такі тижневі показники відвантажень залишаються нижче середніх за історію роботи зернового коридору. Окрім того, за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 7 суден, що є критично низьким показником.

Найбільші обсяги експорту протягом 45-го тижня роботи зернового коридору становили: кукурудза (54% експорту за цей період), пшениця (38%), олія соняшникова (7%).

Українська продукція попрямувала до країн Азії (Ізраїль, Бангладеш, Китай та інші), Африки (Єгипет, Кенія) та Європи (Іспанія).

«Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 11 червня 2023 року вдалося експортувати 31,6 млн т продукції АПК нашим іноземним партнерам», — підсумували в УКАБ.