Експорт зерна через західні кордони впав на 30%

13 квітня 2023, 16:19 1323

Перевезення зернових вантажів у квітні зростає у напрямку морських портів і скорочується — у напрямку західних прикордонних переходів.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов під час наради представників УЗ та аграрного ринку 13 квітня, пише Rail.insider.

Так, щодоби через прикордонні переходи передають 416 вагонів із зерном. Це на 174 вагони, або 29% менше, ніж у березні.

Також скоротився обсяг навантаження зернових. Зокрема, за 11 днів поточного місяця середньодобове навантаження становило 78 тис. т зернових, що суттєво менше прогнозів УЗ (планувалося вантажити 93-100 тис. т/добу).

Основною причиною такого різкого скорочення обсягів передачі Валерій Ткачов назвав складну ситуацію з експортом зернових в бік Польщі.

Крім того, у квітні суттєво скоротилися обсяги перевезення зернових вантажів у піввагонах. Так, у січні цим типом рухомого складу було транспортовано майже 250 тис. т зернових. У лютому показник скоротився до 200 тис. т, у березні — до 142 тис. т.

«А коли у квітні було офіційно обмежено використання кріплень із зовнішнього боку, перевезення у піввагонах взагалі впало. За 11 днів місяця перевезено лише 12 тис. т у піввагонах», — наголосив він.