Експорт українського зерна до ЄС повернувся на довоєнний рівень

27 березня 2024, 14:57 1839

Український експорт зернових до ЄС повернувся на рівень до 2022 року. Майже рік Україна не поставляє до сусідніх країн пшеницю, соняшник, кукурудзу і ріпак, абсолютну більшість агроекспорту вивозить морем.

Про це повідомив міністр аграрної політики України Микола Сольський під час Ради ЄС з питань сільського господарства, повдіомляє Мінагрополітики

Він зазначив, що з початку року з 17 млн т агроекспорту близько 12 млн т пішло через порти Великої Одеси, ще майже 3 млн т відправлено Дунаєм і всього 2 млн — наземним транспортом, здебільшого залізницею, через сусідні країни ЄС.

«Ми транзитом перевозимо через Польщу на місяць стільки ж, скільки вивозимо через українські морські порти за один день. Зараз вартість експорту з України морським шляхом набагато конкурентніша, ніж суходолом», — додав Микола Сольський.

Він підкреслив, що негативного впливу експорт української агропродукції на ринки ЄС не має, а подекуди виконує свою роль для стабілізації балансу цін.

Зокрема, частка українського м’яса птиці та яєць у загальному споживанні ЄС становить менше 2% та 1% відповідно. Ціна на цукор у ЄС і досі значно вища, ніж була до повномасштабного вторгнення. Якщо забрати з ринку український цукор, ціна в ЄС ще зросте.

Міністр агрополітики підкреслив, що Україна прагне вільної торгівлі з ЄС на конкурентних ринкових засадах.

«Будь-які обмеження лише послаблюють Україну економічно та прямо віддаляють основну мету — нашу з вами спільну перемогу над росією у цій війні», — наголосив Микола Сольський.