Експерт: Цукровий заводам доведеться працювати з сировиною невисокої якості

21 серпня 2019, 11:18 1479

Цукрові заводи в цьому році почнуть виробничий сезон в першій декаді вересня, хоча зазвичай вони стартують в кінці серпня.

Про це  розповіла заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Яненко в ефірі радіо AgroFM.

Загалом, за її словами, цукрові виробники готові до сезону. Розпочнуть сезон всього 32 заводи — значно менше, ніж у минулі роки. Дається взнаки перевиробництво та низька ціна на цукор, що спостерігалася останнім часом.

«Але з огляду на перехідні запаси та прогнозований обсяг виробництва 1,1-1,2 млн т, цукру буде достатньо для внутрішнього споживання, яке оцінюється в 100 тис. т щомісяця. Експорт якщо і буде, то невеликий», — вважає Яненко.

Щодо ситуації в полях, то погода була не досить сприятливою для цукрових буряків. Величезні площі спочатку заливалися дощами, потім пересихали від спеки.

«Спочатку машини не могли зайти в поле — було занадто мокро. Коли буряки розрослися і гичка лягла, почалася посуха, земля потріскалась, — розповідає експерт. — Так як аграрії не могли провести розпушення, бо гичка лежить зверху, буряк почав гнити. Тож сировина, що йтиме на переробку, особливо перша кілька тижнів, буде не найкращої якості».

Відповідно, завод нестиме більші виробничі витрати і отримає менший вихід готової продукції.

Також з огляду на примхи погоди, на посівах активно розвивалися шкідники. А кожен додатковий обробіток — це додаткові витрати на виробництво буряків, а отже і цукру. Таким чином собівартість вища, а цукру отримується менше.

Яненко очікує, що цукор надалі дорожчатиме. З одного боку, до цього підштовхує світовий дефіцит, з іншого — зростаюча собівартість.