Експерт: Аудит земельного банку виявляє проблеми в наявному обліку в межах 2%

28 квітня 2019, 08:00 2378

З практичного досвіду компанії «Глобал ГІС», а це понад 30 проектів, які охоплюють близько 1,5 млн га, при впровадженні системи кадастрового обліку та проведення аудиту земельного банку виявляються проблеми в наявному обліку в середньому від 0,5% до 2%.

Про це повідомив технічний директор «Глобал ГІС» Віталій Бєлєнков під час конференції «Ризики та протидія шахрайству», організованої ГК «ПроАгро Груп».

«Від точності даних за площею земельних ділянок, що орендуються, залежить бюджет нарахувань по орендній платі, а від точності площі полів, що обробляються, — виробничий бюджет. Тож впровадження системи управління земельним банком, що здатне підвищити контроль за активами, забезпечити гнучку звітність та надавати інформацію оперативно, підвищить роботу фахівців та інформаційну безпеку», — впевнений Віталій Бєлєнков.

За його словами, система кадастрового обліку земель забезпечує швидкий доступ до достовірної і актуальної інформації про поточний стан земельного банку, аналітичні інструменти, надає гнучку звітність, можливість швидкого реагування і оперативного внесення змін у діяльність компанії.

«Якщо говорити про підвищення інформаційної безпеки, то використання системи кадастрового обліку земель теж має переваги: знаходиться виключно на серверах компанії, у працівників відсутній доступ до фізичного рівня зберігання даних, авторизований доступ до інформації, є розмежування прав доступу, контроль роботи користувачів, автоматичне резервне копіювання даних», — зазначає Віталій Бєлєнков.

За його словами, окупність проекту «Аудит земельного банку», без глибокого юридичного аудиту, коштує близько 24 грн/га. Віталій Бєлєнков відмічає, що при середніх витратах на виробництво у розмірі 10 тис. грн/га знаходження всього 21 га «проблемної площі» полів (0,21% від земельного банку) повністю окупить даний проект. При середній вартості «права на оренду» в розмірі 8500 грн/га виявлення 25 га з ризиком втрати (0,25% від земельного банку) повністю окупить даний проект. При середніх витратах на оренду в розмірі 1200 грн/га виявлення 90 га земельних угідь (0,9% від земельного банку), що орендуються, але не обробляються, і таких, що не беруть участь в обміні, окупить даний проект за 2 роки.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua