Частка ринків Азії в українському зерновому експорті склала 18%

26 січня 2024, 13:25 936

Експортери та трейдери здобули більше впевненості в організації відвантажень на більш віддалені відстані завдяки ВМС ЗСУ та стабільній роботі морського коридору.

Про це повідомляють аналітики Spike Brokers у Telegram.

«Частка ринків Азії в українському експорті склала 18% з жовтня 2023 року», — констатують експерти. 

Водночас воєнні ризики у Червоному морі впливають на перерозподіл товаропотоків українського експорту. 

«Через зростання фрахту в напрямку Азії найближчі ринки збуту вже відчувають тиск від українського експорту. Вартість фрахту на судна класу «коустер» та «хендісайз» також має потенціал для зростання як результат», — додають аналітики.

Водночас ціни на кукурудзу продовжують знижуватись уздовж усього ланцюжка постачань, починаючи від фермерів і закінчуючи кінцевими переробниками. Ціни в портах знизилися до діапазону $148-152 залежно від термінів постачання. Багато покупців залишаються обережними під час закупівель, оскільки вони ще мають незреалізовані запаси, які були придбані за вищими цінами.

Також ціни на соняшник з доставкою до перевиробництва знизилися до ₴1500 з ПДВ (екв. $35 на тонну без ПДВ). 

«Протягом останнього тижня виробники переключили свою увагу на продаж соняшнику, залишивши зернову групу без уваги. Значна пропозиція та логістичні черги на переробних заводах додали ще більше тиску цінам. Покриття заводів сировиною значно покращилося за останній тиждень», — підсумували фахівці.