Агросектор займає ключове місце серед угод зі злиття і поглинання

25 лютого 2019, 15:44 2971

Ринок злиття та поглинання в Україні продовжує набирати обертів після ще одного року двозначного зростання.

Про це йдеться у звіті КPMG в Україні Ukraine M& A Review 2018.

Як зазначається, укладання угод на внутрішньому ринку продовжує домінувати серед операцій зі злиття та поглинання в Україні, вартість яких досягла $1,1 млрд, а загальна кількість — 50.

В звіті також йдеться про зростаючу довіру міжнародних інвесторів до України, що базується на стабільному економічному відродженні країни та прогресі структурних реформ, які є ключовою вимогою МВФ та умов ЄС для надання кредитних пакетів. Загалом, при обсязі іноземних інвестицій, який зріс на 47% при 25 оголошених угодах, і сукупно інвестованих $508 млн, важливим є те, що майже половина всіх іноземних інвесторів у 2018 році були новими для українського ринку.

Ключові угоди з іноземними інвесторами включали продаж компанії «Мрія Агрохолдинг», яку придбала Saudi Agriculture and Livestock Investment Company  (SALIC) за $242 млн, що стала другою за величиною угодою 2018 року, та купівлю пакета акцій у Kernel Holdings групою Julius Baer за $73 млн.

Міжнародні інвестори уважніше придивляються до українського сільськогосподарського сектору. Загальний обсяг діяльності збільшився на 62% завдяки 21 укладеній угоді, тоді як їх вартість збільшилася на 27% до $576 млн. Окрім SALIC та Julius Beare корпорація Sumitomo також придбала 51% акцій в Спектр-Агро та Спектр-Агро-техніка за $45 млн., а Агрогрупа «Пан Курчак» придбала «Агрофірму Трипілля» та «Радивилів Агро» за $28 млн.

Також зазначається, що найбільшу частку інвестицій залучила металургічна та гірничодобувна промисловість, а також нерухомість і будівництво.

Українська економіка відновлюється, про що свідчать міжнародні дослідження: рейтингове агентство Moody's збільшило рейтинг суверенного державного боргу в три рази за останні три роки, Україна покращила свої позиції у впливовому рейтингу Світового Банку Doing Business Index та Глобальному індексі конкурентоспроможності. Поточна реформа державного сектору була схвалена у 2018 році МВФ, який погодив надання кредиту standby на суму $3,9 млрд. У звіті зазначено, що такий самий економічний прогрес матиме місце й в наступному році: рівень інфляції, схоже, наблизиться до прогнозу НБУ (6,3%), а темп зростання буде на рівні близько 3%.

 «Україна зараз знаходиться на порозі змін, і, якщо реформи продовжаться, кількість угод злиття і поглинання буде тільки збільшуватися разом із зростанням числа іноземних інвесторів, що розглядають вихід на локальний ринок. Зважаючи на подвійні вибори в 2019, ми прогнозуємо скромний приріст у вартості та обсязі українських транзакцій у сфері M& A впродовж усього ріку з подальшим виходом на український ринок нових міжнародних інвесторів», — прогнозує керівник консалтингового підрозділу КPMG в Україні Пітер Латос.


Для довідки: Звіт 2018 року про злиття та поглинання в Україні підготовлено на базі даних КPMG, що включає в себе операції понад $5 млн, а також операції з нерозголошеною вартістю угод, де оборот цільової групи перевищує $10 млн, а цільова-компанія і компанія-покупець є українською компанією або цільова-компанія ¬– вітчизняна, а покупець — іноземна компанія. Усі дані ґрунтуються на операціях, здійснених у період з 1 січня по 31 грудня 2018 року або оголошені протягом цього періоду, але ще не відбулися на 31 грудня 2018 року.