Вчені запатентували ультраранній сорт часнику

28 січня 2023, 14:25 2719

У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою «Жануб», що в перекладі означає «Південь», який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами.

По це повідомив автор сорту «Жануб», науковий співробітник НДІ овочебаштанних культур та картоплі Баходир Саломов в ефірі «Узбекистан 24».

«Одна з головних переваг нового сорту перед іншими полягає в тому, що він має досить короткий термін дозрівання — 200-215 днів. Крім того, новий сорт має дуже добрий показник урожайності, великі плоди з кількістю цибулин (зубків) — 13 і цілком відповідає за якістю сучасним вимогам ринку. Щодо транспортабельності та термінів зберігання новий сорт також має хороші характеристики», — зазначає Баходир Саломов.

Він додав, що якщо сіяти цей сорт як озимий у першій декаді вересня, то врожай можна збирати у третій декаді березня першій декаді квітня наступного року, тобто на 20-25 днів раніше, ніж інші сорти. Відповідно, це дає можливість узбецьким експортерам вийти на зовнішні ринки з новим урожаєм часнику майже на місяць раніше, ніж у звичайні строки.