Українські науковці представлять свої дослідження на міжнародній конференції EGU-2023

10 лютого 2023, 17:10 3166

Науковці з компанії «БТУ-ЦЕНТР» представлять власні напрацювання на цьогорічній конференції European Geosciences Union (EGU), яка відбудеться 23-28 квітня в Австрії. Дослідження присвячені роботі рістстимулюючих бактерій (PGPR-група) у підвищенні потенціалу рослинно-мікробної взаємодії в агроценозах.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Відзначається, що науковці презентують свої напрацювання щодо ефективності використання бактерій PGPR-групи для покращення стану ґрунту, що підтверджено численними аналізами та статистичними даними. Ці дослідження, проведені на базі «БТУ-ЦЕНТР», доводять, що даний комплекс бактерій не лише активує інші корисні групи мікроорганізмів, але й робить калій та фосфор більш доступними для рослин.

Світлана Корсун, доктор сільськогосподарських наук, керівник Інституту прикладної біотехнології «БТУ-ЦЕНТР»

Результати науково-практичних дослідів продемонстрували, що після внесення комплексу PGPR, який міститься в складі біопрепарату Граундфікс, у нормі 1 л/га як агрохімічні, так і біологічні показники ґрунту мали тенденцію до покращення. Вміст рухомих з’єднань фосфору збільшився на 49,3%, калію  на 55,8%, залишався високим вміст гумусу та гідролізованих форм азоту. Така ефективність була досягнута за рахунок мікроорганізмів, які сприяють вивільненню фосфору та калію з важкодоступних з’єднань.

Інше дослідження розкриває роль рістстимулюючих бактерій PGPB-групи у підвищенні потенціалу рослинно-мікробної взаємодії в агроценозі озимої пшениці. 

Віра Бородай, доктор сільськогосподарських наук

Комплексне використання біопрепаратів у різні фази розвитку рослин сприяє уповільненню процесів мінералізації, збереженню азоту в ґрунті в більш доступній для рослин формі під час активного росту. Можемо зробити висновок, що застосування Азотофіта та Граундфікса сприяє зниженню інфекційного потенціалу ґрунту та підвищенню його мікробіологічної активності.



Для довідки: EGU об’єднує близько 18 тисяч науковців зі всього світу. Організацію було створено у 2002 році в результаті злиття Європейського геофізичного товариства (EGS) і Європейського союзу геонаук (EUG). Штаб-квартира знаходиться в Мюнхені (ФРН).

Компанія «БТУ-ЦЕНТР» є одним із найбільших виробників біопрепаратів у Східній Європі. На базі компанії функціонує власний R&D-центр — Інститут прикладної біотехнології, де проводяться багатоетапні лабораторні та виробничі дослідження, зокрема у колаборації з аграрними науково-дослідницькими закладами країни та світу.