Генетики застосовують модифіковані віруси для боротьби з хворобами рослин

31 травня 2017, 19:00 3514

Аграрна компанія з Флориди Southern Gardens Citrus звернулася в лютому 2017 р. до Міністерства сільського господарства США (USDA) для отримання дозволу на використання модифікованої версії вірусу цитрусових Tristeza (CTV) для боротьби з бактерією, яка викликає позеленіння цитрусових.

Про це повідомляє Nature News.

Як зазначається, позеленіння цитрусових, або huanglongbing, — це хвороба, яка за останні десять років скоротила виробництво апельсинів у США в два рази і загрожує повністю знищити цю галузь вартістю $3,3 млрд. Період обговорення програми закінчився, і USDA тепер буде оцінювати можливі екологічні наслідки модифікованого вірусу.

Зараз проводяться польові випробування вірусу CTV і, після того як запит буде схвалено, цей підхід буде вперше використано з комерційною метою. Він також міг би надати можливість обійти правила і громадські стереотипи, пов’язані з генетично модифікованими культурами.

Згідно з повідомленням, модифікований вірус не є єдиним варіантом, який вивчається на даний час для вирішення проблеми позеленіння цитрусових. Інші проекти спрямовані на редагування геному цитрусових із використанням технології CRISPR-cas9, щоб зробити їх більш стійкими до шкідників або розробити дерева, які експресують гени захисту або короткі молекули РНК, які запобігають передачі захворювання.

Місцеві виробники також допомогли у фінансуванні міжнародного проекту, за яким цитрусові дерева сіквенували в пошуках засобів проти позеленення цитрусових.