Американські науковці винайшли метод виробництва низькокалорійного цукру

20 квітня 2024, 16:00 3236

Команда науковців компанії Mars разом із експертами Каліфорнійського університету в Девісі (UC Davis) розробили ефективне рішення для виробництва низькокалорійного цукру — алюлози.

Про це повідомляє зовнішній пресофіс Mars в Україні.

Алюлоза (D-psicose) — природний цукор, який в 10 разів менш калорійний за звичний цукор — сахарозу. Природня алюлоза міститься в інжирі, родзинках, пшениці, кленовому сиропі та патоці. Вона солодка, як столовий цукор, але не має основних недоліків цукру, зокрема високої калорійності та здатності впливати на рівень інсуліну.

Алюлоза може стати здоровою альтернативою для тих людей, які хочуть скоротити споживання цукру і при цьому мати можливість їсти солодке.

В чому інновація? Раніше виробництво алюлози було приблизно в 3-5 разів дорожчим за цукор, що обмежувало її використання в харчовій промисловості. Завдяки новому методу виробництва алюлоза може стати більш розповсюдженою та доступною.

Ключова відмінність нового методу — скорочення кроків виробництва і, як наслідок, виробничих витрат. Активувавши природний процес у мікроорганізмі, дослідники розробили метод високопродуктивного та чистого виробництва шляхом точної ферментації. Завдяки дешевшому методу виробництва вартість алюлози знизиться, і ця речовина стане доступнішою масово.

Як масове виробництво алюлози змінить харчування? Нова розробка може дозволити відмовитися від традиційної та вартісної ферментативної обробки, що дасть змогу створити низькокалорійну та економічно вигідну альтернативу звичному цукру. Потенційне застосування цієї інновації може вплинути на цілу низку галузей  від виробництва напоїв і кондитерських виробів до хлібобулочних виробів тощо.