Виробництво української сільгосптехніки: на постачання імпортних комплектуючих впливають черги на кордоні

11 березня 2024, 15:50 1636

Проблем із постачанням імпортних комплектуючих для виготовлення сільськогосподарської техніки в Україні наразі немає, ситуація була гіршою під час пандемії коронавірусу. Єдине, що впливає на швидкість постачань, — черга на кордоні України.

Про це йдеться в дослідженні «Аналіз ринку сільськогосподарської техніки в умовах повномасштабної війни» національного проєкту «Дія.Бізнес».

Переважна більшість частин до сільськогосподарської техніки постачається з Німеччини, США та Італії (51,3% та 50,8% відповідно). Частка росії та білорусі навіть 2021 року не перевищувала 1,8%.

«Представник прямого імпортера причіпної техніки вважає, що залежність від імпортних комплектуючих залишилась на довоєнному рівні. Його компанія імпортувала з країн Азії, ЄС, Великої Британії, структура та частки імпорту не змінилися. Ускладнень із постачанням немає», — йдеться у дослідженні. 

Всі експерти називають свої компанії залежними від імпорту комплектуючих, насамперед з Італії, Німеччини, Іспанії, а потім — з Китаю.

Загалом за підсумками 2022 року грошова ємність ринку сільгосптехніки стиснулася на 21%. Навісного обладнання: -50%; іригаційної техніки: -40%; збиральних машин: -37%. Водночас ємність сегментів тракторів та обладнання для елеваторів не постраждала, а навіть дещо зросла, зазначено у дослідженні.