Інвестиції в агродрон можуть окупитися за одну обробку поля

26 лютого 2024, 15:30 1637

Господарствам із земельним банком від 50 до 5 тис. га економічно вигідно мати свій власний дрон-обприскувач, щоб не бути залежними від сервісних бригад і, не поспішаючи, обробляти свої поля. Є приклади, що за одне внесення аграрій окупив свою інвестицію в агродрон.

Таку думку висловив виконавчий директор компанії AgroCopter Роман Ткачук під час відкритої бесіди з DroneUA на тему: «Шлях агро в 2024: агродрони, робототехніка, точне землеробство та діджиталізація. Куди, чому і з якими перспективами?».

«Холдингам та великим за розмірами господарствам краще використовувати послуги сервісних бригад із внесення ЗЗР агродронами, в такому разі не потрібно тримати в своєму штаті працівників та закуповувати велику кількість обладнання», — зазначає Роман Ткачук.

За його словами, агродрони допомагають аграріям вирішувати питання зміни кліматичних умов, адже вони можуть працювати за надмірної вологості ґрунту. Компанія AgroCopter 2023 року почала надавати послуги з квітня, коли у Вінницькій, Житомирській, Одеській областях була велика кількість опадів, і аграрії, які звикли до традиційного обприскування озимих, не могли технікою заїхати в поле. 

«Також агродрони є рішенням у регіонах, де є проблема з водою, оскільки у господарствах, де поля знаходяться за 10-15 км, підвіз води є критичним. Тому аграрії замислюються над тим, щоб зменшити норми виливу. Технологія ультрамалооб’ємного внесення (УМО) виключає проблему з водними ресурсами в посушливих регіонах і полегшує логістику під час гарячого сезону», — розповів Роман Ткачук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua