Заморозки пошкодили сади зерняткових і кісточкових в Україні

23 квітня 2024, 08:00 4449

Насадження зерняткових і кісточкових фруктів постраждали внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року.

Як повідомляють аналітики EastFruit, за словами місцевих садівників, максимальної шкоди яблуневим садам несприятливі погодні умови завдали саме на Вінниччині, де якраз і сконцентровані основні площі.

У деяких господарствах повідомили про можливі втрати понад половини майбутнього врожаю яблук, але здебільшого це стосувалося ранніх і середніх сортів яблука, таких як Мельбурн, Женева тощо. Щодо зимових сортів яблука, то тут садівники були більш стримані в прогнозах врожаю і повідомляли, що вони сподіваються, що заморозки істотно не вплинули на перспективи врожаю. Також слід зазначити, що максимальні збитки в господарствах були зафіксовані саме в пониззі, де в нічний час накопичувалося і затримувалося холодне повітря. У таких місцях температури сягали -3°С і нижче.

Щодо інших регіонів України, то незначний збиток від заморозків 19-20 квітня відзначався також у Чернівецькій області, де місцеві садівники оцінюють втрати майбутнього врожаю на рівні 10-15%. При цьому шкода насадженням фіксувалася як точкова — винятково в пониззі. Водночас садівники інших регіонів країни повідомили про відсутність втрат майбутнього врожаю яблук, і нічні температури там протягом останніх вихідних не були настільки критичними.

Фермери Миколаївщини повідомляли про можливу втрату врожаю черешні ранніх сортів, а садівники Чернівецької області побоюються, що не зберуть усі заплановані обсяги абрикоса.