Виробництво технічних конопель: ліцензії та дозволи будуть не потрібні

02 лютого 2024, 08:00 2035

Міністерство аграрної політики та продовольства України напрацьовує нормативні документи згідно із законом «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності».

Про це під час круглого столу розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні міністерства у Facebook.

Наразі документ перебуває на підписі у Президента України. Водночас, за словами Тараса Висоцького, вже готується проєкт наказу про створення реєстру виробників технічних конопель і проєкт постанови уряду щодо регламенту відбору проб для аналізу вмісту наркотичних речовин.

«Мінагрополітики створить електронний реєстр, куди буде вноситися інформація про виробників технічних конопель. Щоб було зрозуміло, хто вирощує, скільки, і яке використовує насіння. Не потрібно буде отримувати ліцензії, квоти чи окремі дозволи на вирощування. Також готується постанова уряду про регламент відбору проб конопель у період цвітіння», — зазначив Тарас Висоцький.

Він уточнив, що проєкт наказу буде оприлюднено для громадського обговорення.

На думку Висоцького, закон про обіг технічних конопель — це поштовх для реалізації величезного потенціалу вирощування цієї рослини в Україні. Документом змінюються підходи до контролю за вирощуванням технічних конопель. 


Для довідки: законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» ухвалено в грудні 2023 року. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Упродовж трьох місяців Кабінет Міністрів має привести у відповідність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти.

Документ  регламентує поводження з наркотичними засобами з метою створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель. Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.