Винороби Закарпаття називають поточний сезон найгіршим за 10 років

14 жовтня 2020, 08:00 4575

2020 рік був, мабуть, найгіршим для виноградарства та виноробства. Цьому не сприяли ані погодні умови, ані інші фактори.

Про це розповідають винороби Закарпаття, пише Mukachevo.net.

Зокрема, через карантин скасували багато фестивалів, де більшість приватних виноробів збуває свою продукцію. Постраждали й великі підприємства.

У виноробній компанії «Шато Чизай» (м. Берегово) також кажуть, що цьогорічний сезон для виноробів — один із найгірших за останні десятиліття. Виною тому пізні різкі морози, які вдарили у квітні вже під час розвитку кущів. А влітку виноградні кущі постраждали через холод і вологу.

Про цьогорічний неврожай кажуть і дрібні підприємці. Зокрема, на винних підвалах сім»ї Урста, що у селі Бене на Берегівщині (на фото). Тут планують отримати лише 30 тис. л вина, хоча у минулі роки вдавалося виробляти до 50 тис. л. Винороби Ужгородщини та Мукачівщини кажуть, що втратили до третини урожаю на деяких ділянках.

За спостереженнями аграріїв, через посуху на більшості виноградників цього року в порівнянні з минулим урожайність знизилася на 25-40% (у 2019 р. було зібрано близько 100 тис. т).

З урахуванням ймовірного продовження опадів кампанія зі збирання винограду, ймовірно, триватиме як мінімум до середини жовтня.