В Україні почали виробляти горох, попит на який є в ОАЕ та Саудівській Аравії

26 квітня 2024, 14:23 3860

Більшу частину урожаю гороху 2024 року буде експортовано.

Про це у телеефірі розповіла очільниця Асоціації бобових України Антоніна Скляренко, говориться у повідомленні ГО «Співтовариство виробників і споживачів бобових України».

«2024 року Україна збере не менше 400 тис. т гороху. Середня врожайність бобової становить 2,3 ц/га, окремі виробники збирають до 3 ц/га. До війни внутрішнє споживання гороху становило 65-75 тис. т, зараз воно вдвічі менше. Україна споживає не більше 40 тис. т бобової, решту — експортує», — розповіла очільниця профільної асоціації.

В Україні площі під горохом продовжать збільшуватися у 2025 році.

«Цьогоріч очікуємо, що аграрії засіють понад 160 тис. га гороху. На жаль, з господарського обороту випадуть заміновані та окуповані території. Два основних чинника впливають на збільшення посівних площ — можливості експорту до Індії та Китаю. У березні закупівельні ціни вже зросли на 2 тис. грн на тонні порівняно з передноворічними показниками. Але найвищими будуть ціни, коли розпочнуться постачання українського гороху на ринок Китаю, який є преміальним. Тому площі бобової зростають і ще більше зростуть у сезоні 2025 року», — зазначила Антоніна Скляренко.

Перспективним для українських виробників є експорт продуктів переробки гороху.

«Окрім Індії та Китаю, український горох експортується до Пакистану, Туреччини, ЄС. Наші виробники почали переробляти горох на колотий — такий продукт є більш цікавим за ціною, користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії. З ринками потрібно працювати: аграріям їздити на міжнародні виставки, переймати досвід та налагоджувати нові контакти», — вважає експертка.