Урожай пшениці в Україні може виявитись значно вищим за прогнози

27 червня 2023, 15:31 2127

Більшість аграрних виробників України (58%) очікує, що за показником урожайності пшениці рік буде не гіршим, ніж минулий. З них 12% прогнозують зростання урожайності, особливо в центральному регіоні.

Про це свідчать результати опитування, проведеного у другій половині червня 2023 року консалтинговою агенцією «УкрАгроКонсалт» разом з Українською зерновою асоціацією.

Водночас скорочення урожайності очікують 42%, переважно на півночі. У північній частині знаходиться суттєва частка господарств, які відмічали нестачу вологи, а також скорочували внесення добрив та ЗЗР. 

«Показники очікуваної урожайності досить високі й складають від 3 до 8 т/га. Більшість господарств (64%) очікує, що врожайність перевищить 5 т/га. Найбільш оптимістично налаштовані господарства заходу та півдня країни, найгірші очікування — на півночі. Середньозважений показник урожайності складає 5,46 т/га», — говорять дослідники. 

Водночас більші за площами пшениці господарства отримають вищу врожайність за рахунок кращого дотримання технологій. Опитування показує, що найбільш ефективними є господарства з площею пшениці вище 500 га. Найнижча урожайність очікується у господарств менше 100 га. 

«Спираючись на оперативні дані Мінагрополітики щодо сівби озимих і ярих та використовуючи отримані очікування урожайності в розрізі областей, ми виходимо на валовий збір 24,4 млн т в сирій вазі, чи 23,5-24 млн т у вазі після доробки. Це значно перевищує поточні ринкові очікування, які, за нашими спостереженнями, складають 15,6-18 млн т», — додають експерти. 

Уточнюється, що в опитуванні прийняли участь 186 господарств з 20 областей, в обробітку яких сумарно знаходиться більше 120 тис. га. Більшість господарств знаходяться на заході, півночі та в центрі, що відображає тренд зсування вирощування всіх культур до північного заходу країни. Площі пшениці в опитуваних господарствах складають від 13 до 7500 га, але більшість із них обробляють від 100 до 500 га.