Українська картопля дорожчає, а морква дешевшає

08 березня 2024, 16:19 2201

Дефіцит якісної картоплі спостерігається на українському ринку, що дає змогу фермерам підвищувати ціни на продукцію високої якості.

Як говориться у повідомленні проєкту EastFruit, сьогодні українські виробники готові відвантажути таку продукцію по 16-23 грн/кг ($0,42-0,60/кг), що в середньому на 14% дорожче, ніж тижнем раніше.

Гравці ринку зазначають, що попит на картоплю продовжує зростати попри досить обмежені запаси продукції в господарствах. Це і є основною причиною зростання цін. 

Наразі картопля в Україні вже коштує в середньому у 2,8 раза дорожче, ніж на початку березня 2023 року. Оператори ринку припускають, що ціни на неї зростатимуть і далі, оскільки пропозиція картоплі продовжує скорочуватися.

Водночас другий тиждень поспіль спостерігається зниження відпускних цін на моркву. 

Причиною такої ситуації, на думку експертів, стала доволі тепла погода, що сприяє погіршенню якості цієї продукції в сховищах місцевих виробників. У підсумку фермери прагнуть якнайшвидше реалізувати моркву середньої та низької якості, що не може не позначатися на ціновій ситуації в цьому сегменті ринку.

Так, оптові партії моркви надходять у продаж по 6-9 грн/кг ($0,16-0,24/кг), що в середньому на 12% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. 

При цьому на ринку продовжують бути присутніми великі обсяги некондиційних коренеплодів, що також чинить тиск на ціни, навіть якщо йдеться про продукцію високої якості.

Наразі цінники на моркву в Україні вже в середньому на 76% нижчі, ніж на початку березня 2023 року, а також нижчі за показники на початок березня 2022 року.

Також фахівці зазначають, що ціни на моркву в Україні сьогодні більш ніж у 2 рази нижчі, ніж у Польщі, та практично у 2 рази нижчі, ніж у Молдові.