Соняшник досяг максимуму в структурі посівів, подальше збільшення призведе до негативних явищ

11 березня 2024, 18:00 3855

Площі під озимими культурами в Україні нині займають 6 млн га, і близько 13 млн га аграрії будуть засівати ярими. Сезон-2024 мало чим відрізнятиметься від попереднього, а ціни на збіжжя залежатимуть від погодних умов у інших країнах.

Таку думку висловив експерт із сільського господарства USDA, аналітик, спеціаліст із товарної звітності сільгоспкультур Денис Соболев під час онлайн-конференції Corteva Agriscience «Агросезон 2024: реалії, прогнози та рішення».

Денис Соболев, експерт із сільського господарства USDA

Будуть збільшені площі під ярою пшеницею, ячменем. Площі під кукурудзою зменшаться на 10%, що зрозуміло, оскільки ця культура дає великий вал, і її потрібно якимось чином експортувати, тобто вона залежить від ефективності логістики. Цукровий буряк теж покаже зростання, соняшник буде стабільним, адже, на моє переконання, ця культура вже досягла максимуму в структурі посівів, подальше збільшення призведе до певних негативних явищ. Соя дійсно фаворит цього сезону, оскільки потребує менших витрат азотних добрив, а також дозволяє економити на ЗЗР.

Експерт радить сільгоспвиробникам у виборі культур та плануванні виробництва дивитися на речі нестандартно. Наприклад, в Україні був прийнятий закон про легалізацію медичного канабісу. На думку Дениса Соболева, це момент не сьогодення, але це може бути для аграріїв варіантом на майбутнє. 

«Також прийнято закон про ГМО, його законодавчий супровід займе кілька років, але якщо буде все зроблено правильно, то ми можемо знайти досить непогане місце в ЄС. Також, зважаючи на кліматичні зміни, можна розглядати в південних регіонах вирощування рису та бавовнику», — вважає аналітик.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua