Рентабельність вирощування амаранту складає 75%

10 вересня 2023, 14:25 2507

Амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда під час органічного дискусійного клубу «Органічне землеробство: розкриваємо складне».

«Поки в Україні не спостерігається тенденції до зростання площ під амарантом. У 2022 році аграрії, навіть ті, що вирощували цю культуру раніше, побоялися входити в цю тему. У 2023 році площі під культурою збільшилися. Під органічним амарантом цього сезону — 150 га. Пожнивно аграрії не встигали посіяти амарант, оскільки затягнулися жнива, тому сорти, які висіваються після 20 липня, не вдалося посіяти в повному обсязі», — зазначає Олександр Дуда. 

За його словами, Україна має перспективи стати провідним виробником амаранту і посісти місце на світових ринках. 

propData.content.image
Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції

Витрати за вирощування насіння амаранту не перевищують 400 $/га. До того ж ми вже 4 роки тримаємо фіксовану ціну на закупівлю товарного насіння амаранту для переробки у фермерів — 25 тис. грн/т. Урожайність культури 2 т/га, але такі показники можливі не скрізь, тому радимо аграріям під час розрахунків планової урожайності закладати 1 т/га. При цьому рентабельність досягає 75%.

Це підтверджують виробники, які вирощують амарант. Так, за словами фермера Юрія Танцюри, амарант економічно вигідніше вирощувати за більшість інших культур, також немає проблем зі збутом. Єдина трудність, з якою стикнулося господарство, — техніка для збирання амаранту, адже жнива співпадають зі збором соняшнику і кукурудзи.

Олександр Дуда додав, що амарант вирощують як маленькі фермерські господарства, так і великі сільгосппідприємства. Наразі в Україні виробляють понад 90 продуктів з амаранту.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua