Регулювання ЄС із протидії вирубці лісів вплине на ланцюги постачань української сої

23 квітня 2024, 13:56 722

У межах розвитку «зеленого курсу» торік ЄС прийняв регулювання з протидії вирубці лісів, яке впливає на ланцюги постачань не лише вирощеної в ЄС продукції, а і у світі.

Дане регулювання впливає на 6 культур, які ЄС визнав ризикованими у питанні вирубки лісів: какао, кава, пальмова олія, деревина, яловичина та соя.

Про це повідомив виконавчий директор асоціації «Дунайська соя» Володимир Пугачов під час конференції Black Sea Grain 2024.

propData.content.image
Володимир Пугачов, виконавчий директор асоціації «Дунайська соя»

Передбачається, що постачання сої або продуктів її переробки до ЄС з 1 січня 2025 року (і це впливатиме на врожай 2024 року) вимагатиме сертифікату простежуваності або з геокоординатами поля та підтвердження відсутності фактів вирубки лісів.

Експерт пояснив, що виробникам потрібно буде підтвердити, що після 2020 року на полі, де вирощувалася соя, яка імпортується до ЄС, не проводилася вирубка лісів. 

«На практиці це означає зміну класичного підходу постачання сільськогосподарської продукції, оскільки соя перестає бути тією культурою, яка везеться на елеватор, тому має передбачатися повне простежування в межах певних систем якості зерна», — зазначає Володимир Пугачов.

Він додає, що сьогодні ситуація ще остаточно не визначена щодо того, що дійсно приймається ЄС, але необхідно готуватися до змін моделі постачань сої.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua