Овочі в Україні наступного року подешевшають

21 грудня 2022, 08:00 2112

Найважчий рік в історії незалежної України добігає кінця. Аграрний фронт впорався з новими викликами.

Таку думку висловив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, говориться у повідомленні асоціації.

Він зазначив, що Україна цьогоріч втратила досить суттєву площу посівів овочів. До того ж багато продукції залишилося в холодильниках. Така ситуація мала місце через швидку окупацію півдня нашої країни.

«Звідси і засилля на українському ринку імпортних овочів борщового набору протягом усієї весни та частини літа. Імпорт переважав до тих пір, поки не виросли місцеві овочі в регіонах, які не були окуповані. Все вищевказане призвело до суттєвого зростання вартості борщового набору порівняно з минулим та позаминулим роками. Особливо цінові рекорди побили цибуля і морква», — зауважує Тарас Баштанник.

Президент УПОА переконаний, що далі ситуація в агробізнесі залежатиме безпосередньо від ходу війни. Якщо вона закінчиться швидко — фермерам буде легше. Якщо ні — ситуація нагадуватиме цей рік.

«Щодо овочів, я вважаю, що вони стануть дешевшими наступного року, оскільки збільшиться їхня пропозиція. Йдеться вже про новий врожай. Цієї весни мало підприємств змогли швидко переорієнтуватися і висадити овочі. Наступного року їх буде вже більше», — прогнозує фахівець.