Названо оптимальні параметри посіву цукрових буряків

01 квітня 2019, 16:58 3481

LNZ Group окреслила оптимальні умови посіву цукрових буряків за способом, глибиною та нормою посіву, а також термінами проведення робіт.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

«Основний спосіб посіву цукрових буряків — пунктирний з шириною міжрядь 45 см. Головними вимогами є забезпечення: однонасінного розміщення в рядку та прямолінійність рядків», — вважають у компанії.

Глибина посіву залежить від наявності вологи. Так, за умов високоякісної підготовки ґрунту та достатнього забезпечення вологою глибина загортання насіння становить 2-3 см ±0,5 см. В умовах недостатнього і нестійкого зволоження її збільшують до 3-4 см±0,5 см. Загортання насіння глибше 4 см призводить до зниження польової схожості. Важливо висіяти насіння на ущільнене ложе з незруйнованою капілярною системою.

«Норма висіву. Для одержання високої урожайності на 1 га необхідно перед збиранням забезпечити густоту 90-110 тис.росл./га. Для встановлення норми висіву слід врахувати зниження польової схожості залежно від умов та рівня культури землеробства (зниження на10-15%). Крім того до змикання рядків втрачається 5-10% рослин. Таким чином за оптимальних умов нам слід висівати 1,0-1,4 п.о./га», — додають в LNZ Group.

При визначенні строку сівби, як вважають у компанії, слід врахувати, що для проростання насіння потребує велику кількість води — 150-160% від власної маси, а дражоване — до 200%. При цьому рослини цукрового буряка на ранніх етапах мають високу холодостійкість. Тому, сівбу слід розпочинати з настанням фізіологічної стиглості ґрунту за температури 5-6 оС на глибині 8-10 см. Залежно від погодних умов календарний строк посіву може бути продовжений, але не пізніше 25 квітня. Пізні строки збирання — не компенсують втрати від пізнього строку посіву.