На Хмельниччинні висіяли світовий генофонд гречки

18 травня 2022, 09:50 793

На полях Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої закладу вищої освіти «Подільський державний університет» здійснено посів колекції світового генофонду гречки.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

Відзначається, що у 2022 р. на полях університету висіяно понад 250 зразків, які входять до даної колекції та слугують вихідним матеріалом для створення нових сортів. З метою забезпечення посівним матеріалом товаровиробників у 2023 р. тут заплановано виробництво двох сортів гречки: Володар та Кам’янчанка.

Базова колекція гречки НДІ круп'яних культур нараховує близько 978 зразків, зібраних із різних країн світу. Наявна колекція за міжнародною класифікацією належить до насіннєвих генбанків короткотривалого зберігання насіння і внесена до державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання. Даний генофонд широко використовують у наукових дослідженнях для створення нових перспективних сортів гречки.

За результатами проведеної роботи останніми роками створено та занесено до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, нові сорти гречки Кам’янчанка, Володар, Подільська та Калина (самозапильний сорт гречки татарської, який характеризується високою урожайністю та цінними технологічними, біохімічними показниками якості зерна).