На Харківщині зимувати в полях залишилось майже 70% кукурудзи

13 грудня 2022, 10:33 2272

Більше половини урожаю кукурудзи і майже п'ята частина соняшнику залишаться зимувати цього року на полях Харківщини.

Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Харківської ОВА виданню GX.

«Тривалий період дощів не дав виконувати польові роботи, не було можливості ні ефективно збирати пізні сільськогосподарські культури, ні сіяти озимі», — йдеться у відповіді на запит.

За інформацією відомства, на 1 грудня на полях Харківщини залишилися незібраними близько 67% площ кукурудзи та 18% соняшнику.

«Через високу вартість досушування зерна, яке обов’язково знадобиться за збирання у нинішні терміни, підвищення цін на пальне, зниження цін на зерно кукурудзи через складнощі з логістикою та експортом, частина врожаю кукурудзи та соняшнику може залишитись у полях на зиму та буде збиратись, коли з’явиться така можливість», — пояснили у департаменті.

Крім того, зазначили, посилаючись на застереження фітопатологів, перезимівля кукурудзи в полі — це гарантоване ураження зерна грибковими хворобами та накопичення мікотоксинів. Такий врожай продати буде значно складніше, і ціну доведеться додатково знижувати.

За даними Харківської ОВА, на 1 грудня обмолочено 33% (42,5 тис. га) від засіяних кукурудзою площ, зібрано 223,1 тис. т за врожайності 52,95 ц/га. Це вище минулорічного обласного показника (47,3 ц/га). Соняшнику зібрано майже 440 тис. т з площі 201,1 тис. га (82%). Середня врожайність культури — 21,9 ц/га, що на 0,9 ц/га менше, ніж минулого року.

Загалом на Харківщині зібрано зернових та зернобобових культур з площі 429,3 тис. га (87% від посівів). Намолочено 1,62 млн т зерна. Середня врожайність становить 39,2 ц/га проти минулорічної 46,6 ц/га (-7,4 ц/га).