Без добрив і гербіцидів. На Херсонщині зібрали кукурудзу з урожайністю 50 ц/га

11 грудня 2022, 12:00 3470

Господарство СТОВ «Дніпро» (Херсонська обл.) пробуло в окупації вісім місяців. Попри це ферма продовжувала працювати, а поля — засіватися.

Про це розповів директор СТОВ «Дніпро» Андрій Пастушенко, пише Мilkua.info.  

«Насамперед треба було забезпечити тварин кормами на 2022-2023 рік. Хоча на території ферми і полях не велися активні бойові дії, все ж були прильоти», — зазначає Андрій Пастушенко.

За його словами, після обстеження працівниками повністю всіх полів посіяли кукурудзу. Насіння було ще з минулого року: гібридне посіяли на зерно, а звичайну кукурудзу, яку торік заготовили як зерно, посіяли на силос.

«Дякуючи Богу, нам все вдавалося. Потихеньку обмолотили кілька сотень гектарів зернових, зібрали ячмінь на ферму, а пшеницю повністю видали як орендну плату. Діяли за принципом: краще віддати людям, ніж продавати по $50 за тонну», — розповідає Андрій Пастушенко.

Він додає, що також змогли посіяти і зібрати кілька десятків гектарів соняшнику, за рахунок якого жили всю осінь: олію продавали, а макухою годували худобу. Вдалося зібрати жито на силос. Також ще з осені до війни було засіяне поле люцерни, яку теж заготовили.

«У кінці жовтня зібрали навіть зернову кукурудзу. Так, це не супервеликі врожаї — 50 ц/га, але майже без добрив, без застосування гербіцидів, адже купити на той момент нічого не могли. Водночас посіяли озиму пшеницю, ячмінь і жито на силос», — зазначає Андрій Пастушенко.