Клімат стимулює аграріїв змінювати технології

24 січня 2024, 09:50 1888

Щороку в Україні погіршується ситуація з опадами, тож потрібно впроваджувати технологічні рішення та думати над тим, як подолати ці виклики.

Про це повідомив директор компанії Inter Agrolab, заступник директора з виробництва СТОВ «Інтер» Владислав Тютюнник під час онлайн-конференції «InterAGROlab: шлях до ефективного землеробства». 

propData.content.image
Владислав Тютюнник, директор компанії Inter Agrolab, заступник директора з виробництва СТОВ «Інтер»

Сьогодні зона Степу активно переміщується в бік центру та півночі, а це означає, що агровиробникам варто змінювати технології, інакше не буде врожаїв. 2020 року на Черкащині, Полтавщині, Кіровоградщині під час дискування кукурудзи виявилося, що культура навіть не утворила початків. У нашому господарстві ми ще частково застосовуємо оранку, але вже почали розпушувати частину площ і активно думаємо над тим, щоб змінити технологію кардинально.

Владислав Тютюнник рекомендує аграріям проводити аналіз кількості опадів за регіонами, де знаходяться поля того чи іншого господарства.

У СТОВ «Інтер» (Чернігівська обл.) проводили власні дослідження з 2019 по 2023 рік: «Ми аналізували погоду в 2019 році, й тоді пік опадів припадав на травень-червень, тобто це сприятлива зона для пшениці, ріпаку, і можна отримати хороший врожай. 2020 року ситуація повторилася: 170 мм опадів випало за місяць, і цього вистачило, щоб отримати прекрасний врожай пшениці. Але в серпні вологи було замало, що і позначилося на врожаї кукурудзи. 2021 року ситуація поліпшилася знову для озимої пшениці, однак у липні-серпні, знову ж таки, опадів не вистачило. Для ріпаку, якщо його сіяти в липні, вологи буде достатньо, однак надалі, як показують результати, засуха прогресувала», — розповідає аграрій.

Тобто з цього випливає, що зона Полісся не найкраща для сої, кукурудзи, доцільніше тут сіяти пшеницю та ріпак.

За словами Владислава Тютюнника, 2023 рік видався більш-менш урожайним для кукурудзи та сої, аграрії отримували хороші результаті, адже опади ефективно розподілилися за місяцями. У липні випало 120 мм опадів, яких вистачило на період цвітіння, кінець цвітіння та виповнення качанів кукурудзи. Проте у серпні-вересні спостерігалася проблема з висівом ріпаку озимого, і ним було засіяно мало площ.

«Тому варто зважати: якщо у травні-червні випадає більше опадів, ця зона підходить для вирощування ранніх культур, і можна отримати хороші врожаї. Якщо ж опадів менше у другій половині вегетації — шансів отримати хороші врожаї пізніх культур менше, але вони не втрачені», — робить висновок аграрій.

За його словами, розподіл опадів дає шанс отримати стабільні результати на обраних культурах. Якщо опадів більше у другій половині вегетаційного періоду культур, варто додавати у сівозміну більше сої та кукурудзи, а якщо опадів більше в першій половині періоду вегетації, то доцільнішим буде вирощування озимих.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua