Господарство на Одещині розширює горіхові плантації

25 квітня 2022, 13:53 2388

Ізмаїльське сільгосппідприємство «ВОЛ-НАТ», що спеціалізується на вирощуванні волоського горіха, минулого тижня висадило 800 однорічних саджанців французького сорту Фернор.

Про це повідомив керівник підприємства Андрій Гук виданню «Думская».

«На початку цього року ми планували заповнити новими саджанцями порожні ділянки у нашому саду, які раніше були задіяні в ході встановлення краплинного зрошення, — розповідає фермер. — І вже навіть домовилися з нашими партнерами з Франції щодо постачання. Але невдовзі почалася війна, і ми вже думали, що в нас нічого не вийде. Але завдяки нашому уряду, який попросив українців працювати, якщо є така можливість, і нашій митниці ми це зробили».

Посадковий матеріал фермер замовляв у свого постійного партнера — горіхової компанії Linard France, за участю якої у 2012 році закладав свій горіховий сад. Розмитнення товару провели в найкоротший термін — за спрощеною формою. Якщо раніше на цей важливий процес витрачалося кілька днів, то тепер вдалося зробити все буквально за день.

Протягом двох днів працівники господарства встигли вкоренити усі саджанці. У плодоношення вони вступлять за 6 років.

Фермер поділився, що майже всі привезені саджанці отримано шляхом щеплення, але разом із цим було закуплено також 40 штук інвітро (отримані шляхом мікроклонального розмноження, так звані рослини з пробірки). Їх придбали для того, щоб протестувати, як вони будуть поводитися в даних умовах.


Для довідки: горіховий сад «ВОЛ-НАТ» розташований на території Ізмаїльського району Одеської області, займає площу трохи більше 90 га, у ньому понад 17,5 тис. дерев, які вже досягли віку плодоношення. У саду висаджено дерева двох найпопулярніших у Франції сортів горіха — Фернор та Лара. Урожай господарство збирає за допомогою спеціалізованої техніки.