Експорт цибулі підтримає ціни всередині України, але є умова

05 лютого 2024, 19:00 2004

Ринок ріпчастої цибулі в Україні 2024 року показує певну стабільність цін і водночас залежність від імпорту, але також демонструє позитивні тенденції відновлення виробництва та потенціал для розвитку експорту.

Таку думку висловила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м. Львів Тетяна Попович.

За її словами, станом на початок лютого 2024 року ціни на ріпчасту цибулю на гуртовому ринку «Шувар» у Львові залишаються стабільними і становлять від 12 до 14 грн за кілограм залежно від якості, регіону та розміру партії. На ринку є багато пропозицій дрібної цибулі, що є результатом сортування продукції. Ціни на таку цибулю не вищі за 6-7 грн/кг.

Також фахівець зауважує, що імпорт овочів, зокрема цибулі, значно зріс з 2021 по 2023 роки. 

«Частка імпорту на ринку цибулі зросла з 2% у 2021 році до 13% у 2022-2023 роках, що свідчить про збільшення залежності від імпортованих постачань через зменшення виробництва», — говориться у повідомленні ринку. 

Тетяна Попович підкреслює, що, попри втрату до 80% площ та інфраструктури з вирощування, зберігання та доробки цибулі в південних регіонах Херсонської області через воєнні дії, Україні вдалося відновити виробництво цибулі всього за один рік. Це дозволило почати експорт цибулі, зокрема до Румунії.

«Зростання постачань цибулі з України до країн ЄС може підтримати ціни на внутрішньому ринку, особливо на продукцію високої якості. Однак для значного впливу на ринок необхідно істотно наростити обсяги постачань, які наразі залишаються порівняно невеликими», — підсумувала вона.