Експерт: Виробники втрачають 40% урожаю капусти через незнання технології вирощування

23 листопада 2019, 08:00 3046

Понад 40% урожаю капусти виробники можуть втратити через відсутність потрібних заходів на початковому етапі вирощування. Це може бути як втрата самого урожаю, так і втрата якості — нетоварний урожай, тобто урожай, який не вийде продати за гарною ціною. 

Про це повідомила провідний фахівець з агротехнології вирощування овочів в Україні Зиновія Єлінська.

«Я вважаю, що наразі у виробників овочів, і зокрема капусти, дуже мало знань щодо основ і технології вирощування. Знаю з практичної роботи з багатьма моїми клієнтами в різних регіонах України, що їм постійно доводиться виправляти проблеми на полі, з урожаєм. Тому що вони, як правило, припускалися помилок ще на самому початку, навіть ще до того, як посадили розсаду. І мені, як агротехнологу, постійно доводиться все виправляти, бо люди неправильно почали сезон», — зазначає Зиновія Єлінська. 

За її словами, виробники часто не приділяють увагу саме тим факторам, які мають значення, наприклад, важливості аналізу води та ґрунту і використання цих даних для підготовки до сезону.

«Виробники можуть не знати, чи підходить саме їхній ґрунт для цієї культури, можуть не розуміти, чи є в них у ґрунті всі необхідні складові, щоб вирощувати той чи інший сорт. Іноді виробники капусти, зіштовхуючись із проблемами, роблять ще гірше. Бо вони не розуміють причину проблеми — чи то хвороба, чи нестача якихось речовин. Вони починають лікувати рослини від хвороб, додаючи їм ще й хімічний стрес. І врешті-решт вони не отримують урожайності, а несуть колосальні витрати», — ділиться досвідом Зиновія Єлінська.


Для довідки: НЦ «Координата» у партнерстві з агротехнологом-овочівником Зиновією Єлінською взимку-весною 2019-2020 рр. проведе 5 тренінгів і вебінарів для виробників овочів, де навчатимуть створювати правильну технологію вирощування. 6 грудня в м. Київ відбудеться перший семінар та вебінар: «Технологія вирощування 5 видів капусти: білоголова, червоноголова, броколі, пекінська, цвітна».