Екологічні ініціативи ЄС вплинуть на українських виробників сої

02 березня 2024, 08:00 7135

Євросоюз, основний ринок збуту української сої, запровадив обов’язкове звітування щодо сталості, зокрема цільових показників скорочення викидів СО2 постачальниками, а відтак і виробниками сої.

Про це заявив виконавчий директор асоціації «Дунайська Соя» в Східній Європі Володимир Пугачов, говориться у повідомленні об’єднання.

Він додав, що йдеться про CSRD — Директиву з корпоративної звітності щодо сталості (Directive (EU) 2022/2464), яка вступила в дію з 5 січня 2023 року та є частиною законодавства в межах Green Deal.

«Українським виробникам важливо вже зараз застосовувати кліматоорієнтовані технології у виробництві, адже фокус ринку буде зміщуватись із сировини на сою «з обличчям» — прослідковувану від ферми до виделки та зі зниженим вуглецевим слідом», — наголосив Пугачов.

Виконавчий директор додав, що асоціація «Дунайська Соя» реалізує в Україні програму «Протеїнове партнерство», що дає змогу сільськогосподарським виробникам України безкоштовно сертифікувати сою та продукти її переробки на відповідність критеріям сталості ЄС, а також підтвердити знижені значення CO2.

Протягом двох останніх років програма Протеїнового Партнерства покрила понад 1 млн тонн не-ГМ сої в Україні. Це допоможе зберегти провідні позиції української сої в Європі у рамках CSRD, зазначили в асоціації.

Також уточнюється, що 5 січня 2023 року набула чинності Директива з корпоративної звітності щодо сталості (CSRD). Ця нова директива модернізує та зміцнює правила щодо соціальної та екологічної інформації, яку повинні звітувати компанії. Нові правила забезпечать інвесторам та іншим зацікавленим сторонам доступ до інформації, необхідної для оцінки впливу компаній на суспільство та довкілля, а також щоб охарактеризувати фінансові ризики та можливості, пов’язані зі зміною клімату та іншими проблемами сталого розвитку. 

Перші компанії повинні будуть застосувати нові правила в 2024 фінансовому році для звітів, опублікованих 2025 року.