До 60% деокупованих земель у трьох областях України розмінують і засіють

03 березня 2023, 09:44 1562

Міжвідомча урядова робоча група затвердила план гуманітарного розмінування. Йдеться про сільськогосподарські площі Миколаївської, Херсонської та Харківської областей, які перебували в тимчасовій окупації.

Про це у телеефірі розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє Мінагрополітики. 

Він зазначив, що за попередніми розрахунками, 30-40% площ цих територій можна буде очистити і засіяти. За іншими прогнозами, йдеться про  50-60%. Однак більш чітка ситуація щодо весняної посівної кампанії буде зрозуміла наприкінці березня.

«Ми звернулися до міжнародних партнерів по допомогу у наданні нам спеціального обладнання — самохідних машин для розмінування. Є ціль — максимально встигнути розмінувати ці території не пізніше середини травня. Поки що в межах посівної. Усе залежатиме від темпів надходження відповідного обладнання», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, крім Херсонщини і Харківщини, ще є досить інтенсивне мінування на Миколаївщині, насамперед у межах Снігурівської громади. Також є часткова проблематика на Запоріжжі, Донецькому, Луганському напрямках.

«Наразі площі, які можуть бути доступні для посівної, це лише Миколаївська, Херсонська та Харківська області. Є ризик, що близько пів мільйона гектарів можуть бути незасіяними через мінування агресором», — повідомив Тарас Висоцький.

Він також запевнив, що в Україні немає проблем із посівним матеріалом.

«З урахуванням специфіки географії вирощування насіння, наразі дефіциту посівного матеріалу не передбачається. Розвиток насінництва у нас сконцентрований на півдні Житомирщини, Черкащині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Одещині. Всі ці регіони були під контролем України, відповідно там змогли посіяти селекційні матеріали і зібрати врожай», — зауважив Тарас Висоцький.