Аграріям радять, як визначити оптимальну вологість кукурудзи для збору врожаю

26 вересня 2023, 14:25 3744

Для визначення строку збирання кукурудзи слід врахувати ряд факторів: вологість зерна, його тип (кременистий чи зубовидний), придатність гібриду до перестою (стійкість до вилягання, ламкість стебла та плодоніжки), ступінь пошкодження шкідниками та інші.

Кукурудзу можна починати збирати за настання фізіологічної зрілості зерна, яка настає за вологості 35-40%, про що свідчить поява «чорної точки». У цей час припиняється надходження і накопичення асимілятів у зернівці. Про це розповіли у агродепартаменті компанії LNZ Group.

На зберігання зерно кукурудзи слід закладати за вологості 14%. На його досушування можуть витрачатися значні кошти — до 30-50% від загальної суми затрат на вирощування.

«Кременисті гібриди швидко віддають вологу на початку достигання і значно повільніше в кінці. Зубовидні — навпаки: повільно на початку достигання і значно швидше в кінці. Крім того, волога, яка міститься у зернівці, віддається швидше, ніж отримана рослиною та качаном внаслідок намокання під дощем», — коментують фахівці. 

І наголошують, що для зниження затрат кукурудзу слід збирати за вологості, максимально близької до базової 14%. Проте затягування строків збирання може призвести до збільшення вологості внаслідок опадів, зниження урожайності внаслідок вилягання рослин, зокрема пошкодження стебел шкідниками, відривання звислих качанів.