У Епіцентр Агро працюють над ефективною системою живлення рослин

14 березня 2024, 14:25 841

Вже понад три роки компанія «Епіцентр Агро» проводить досліди з різними способами внесення та різними формами добрив. Це допомагає визначити рівень ефективності використання добрив культурами та розробити ефективну систему живлення.

Про це розповів керівник відділу агрохімічних досліджень компанії «Епіцентр Агро» Павло Янін під час конференції «День агронома».

Він зазначив, що дослідження проводили на соняшнику та кукурудзі, застосовуючи різне співвідношення фосфору і калію, які містяться в добривах, і частково комбінували з РКД, працювали також з різними нормами азоту. 

propData.content.image
Павло Янін, керівник відділу агрохімічних досліджень компанії «Епіцентр Агро»

За вирощування кукурудзи кількість опадів щороку відрізнялася. Відповідно, ефективність азотних добрив також була різною. Якщо 2019 року окупна норма добрив складала приблизно 150 кг, то посушливого 2020 року — 120 кг. Тобто експерименти з живленням дають можливість визначити у конкретних природно-кліматичних умовах, які норми добрив будуть найбільш ефективними для господарства, зважаючи на ціни на азотні добрива та на майбутній урожай.

Завдяки таким практикам, зазначає фахівець, можна оцінити, наскільки ефективно культура використовує добрива. Тобто використання 51-54% добрив (приблизно 120-130 кг) за відповідних умов не дає приросту врожаю на певних ділянках поля. Тому можна спланувати більш ефективну систему живлення.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua