Сироварня на Івано-Франківщині збільшила переробку до 800 л/день

11 червня 2023, 08:37 2120

Власниця сироварні Budz Baran у селі Шепіт Косівського району Івано-Франківської області Христина Закревська розширила переробку молока до 800 л на день за рахунок гранту програми TalentA від Corteva Agriscience.

Як говориться у повідомленні компанії, це дозволило їй забезпечити ринок збуту для 40 домогосподарств свого району, які тримають корів та раніше не мали змогу продавати молоко. 

Зазначається, що сироварня Budz Baran — це засноване у 2020 році родинне підприємство, яке зараз випускає вже 25 видів продукції. Подружжя Закревських за рахунок двох виграних у програмі TalentA грантів — у 2021 та 2022 роках — побудувало підвал для визрівання сирів та придбало промислове виробниче обладнання, що дало змогу суттєво збільшити потужність сироварні. Завдяки цьому Закревські наростили обсяг закупівлі молока у односельців, які до цього часу не мали належного ринку збуту, що дозволило громаді підвищити рівень прибутку залучених домогосподарств. 

«Підтримка жіночого фермерства є важливим стимулом для відновлення економіки регіонів та збереження продовольчої безпеки, яка є особливо хиткою під час війни. Особливо це важливо для невеличких сіл, які часто залишаються поза увагою громадськості», говорить менеджерка з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Центральній та Східній Європі, координаторка та голова експертної ради Програми TalentA в Україні Анна Бабіч.


Для довідки: TalentA – міжнародна інноваційна освітньо-грантова програма для розвитку та підтримки талановитих сільських жінок-фермерок і покращення продовольчої безпеки їхніх громад. Ініційована компанією Corteva Agriscience у 2019 році разом із Федерацією асоціацій сільських жінок Іспанії (FADEMUR) в Іспанії, програма нині успішно реалізується також в Україні, Польщі, Португалії, Румунії, Молдові, Угорщині та Аргентині та об’єднала вже понад 900 талановитих фермерок.