Епіцентр побудує п’ять нових елеваторів

04 січня 2019, 11:26 6375

Українська група компаній «Епіцентр К» уклала угоду про будівництво п«яти нових елеваторів з провідним європейським виробником комплексних зерносховищ компанією Feerum S.A. (Польша).

Вартість контракту становить майже €50 млн. Він передбачає будівництво великих елеваторних комплексів загальною потужністю одноразового зберігання 725 тис. т, говориться у повідомленні компанії.

«Нові промислові зерносховища побудують на Вінниччині, Київщині та Хмельниччині. На кожному з цих об'єктів потужності одночасного зберігання зерна перевищуватимуть позначку в 100 тис. т», — зазначає керівник відділу трейдингу, заступник керівника з аграрних питань з елеваторного напрямку «Епіцентр К» Світлана Нікітюк.

Введення в експлуатацію цих об'єктів заплановано на середину вересня 2019 року. Відкриття нових елеваторних комплексів дозволить компанії «Епіцентр К» увійти до п'ятірки лідерів на ринку промислових зерносховищ України.

Задля реалізації такого масштабного проекту Feerum S.A. надає компанії «Епіцентр К» так званий кредит постачальника. Стратегія продажів цього польського виробника передбачає пропонувати товар разом із фінансуванням.

На цьому тижні Feerum S.A. отримав погодження на страхування дебіторської заборгованості від страхової корпорації з експортних контрактів — компанії KUKE, яка узгодила страховку Україні в умовах воєнного стану.

За словами керівника аграрного напрямку «Епіцентр К» Василя Мороза, додаткові потужності дадуть змогу наростити якісні резерви для зберігання зернових і олійних.

«У наступному році ми станемо незалежними від ринкового дефіциту: будемо планувати й оптимізувати всю нашу внутрішню логістику власними зусиллями. Крім того, з появою нових потужностей зможемо також здійснювати професійні послуги із приймання та промислового зберігання зерна для інших агровиробників», — пояснює він.

Як зазначає президент Feerum SA, Януш Даніель Войчіч, польська сторона взяла на себе зобов'язання виготовити професійні сушарки, сховища (конусні і плоскі силоси) та системи транспортування зерна для даних об'єктів, а також провести їх пусконалагоджувальні роботи і забезпечити сервісне обслуговування під час подальшої експлуатації.

Контракт із «Епіцентр К» є найбільшим за час присутності Feerum S.A. на українському ринку. Всього з 2004 року польська компанія реалізувала в нашій країні близько 40 проектів.

За словами Януша Даніеля Войчіча, інженерні проекти, розроблені для «Епіцентр К», включають ряд технологічних інновацій.

«Зокрема, заміна конструкцій стандартних ланцюгових транспортерів на ефективніші стрічкові зменшить пошкодження зерна і знизить витрати на електроенергію в ході експлуатації нових елеваторів приблизно на 30%», — зазначив він.


Для довідки: аграрний напрямок «Епіцентр К» обробляє понад 111 тис. га на Вінниччині, Хмельниччині, Тернопільщині, Черкащині та Київщині. До складу компанії входять Вінницький та Немировський елеватори, Закупнянське ХПП, Гніванське ХПП, Турбівське ХПП та ТОВ «Переробник». У 2018 році було розпочато будівництво двох нових елеваторів у Вапнярці і Вендичанах (Вінницька область) та реконструкція потужностей на Закупнянському ХПП і Вінницькому елеваторі.