Атаки росіян призвели до перебоїв у роботі заводів і терміналів Kernel

18 квітня 2024, 14:26 1002

Умови операційної діяльності агропромхолдингу Kernel значно погіршились у зв'язку з нещодавніми масштабними ракетними атаками росії, націленими на критично важливу цивільну інфраструктуру в Україні.

Про це говориться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

Зазначається, що ці атаки серйозно вплинули на інфраструктуру виробництва й розподілу електроенергії в різних регіонах України, що призвело до зупинення низки ключових об'єктів, включно із заводами з перероблення олійних культур, когенераційними теплоелектростанціями, елеваторами й експортними терміналами.

«Електропостачання залишається нестабільним, що і далі порушує роботу дочірніх підприємств компанії в Україні», — зазначили в компанії.

Крім того, масштабний ракетний удар росії по транспортній інфраструктурі в районі порту «Чорноморськ» повністю зупинив залізничне сполучення з портом. Активи Kernel з перевалки зерна й соняшникової олії, розташовані в порту, значною мірою залежали від залізничних постачань, і цей збій суттєво вплинув на перевалювальні потужності експортних терміналів, що призвело до зниження обсягів перевалки й збільшення вартості логістики, пояснили в компанії та додали, що строки відновлення залізничного сполучення наразі не визначено.


Для довідки: Kernel до війни був найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії, провідним виробником та постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах.